Menu Sluiten

Pater Landewald Janssen

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Pater Landewald Janssen

Hij studeerde aan het O.-L.- Vrouwcollege te Tongeren (1915-1917) en daarna van 1917 tot 1920 aan de Normaalschool in Sint-Truiden. Toen deze overgebracht werd naar Maasmechelen, voltooide hij daar zijn studies en behaalde het diploma van onderwijzer en later ook van bibliothecaris.

Van 1921 tot 1923 was hij onderwijzer en bibliothecaris in Grote-Spouwen. Daar stond hij voor een klas van een 50-tal jongens verdeeld over 7 leerjaren. Hij moest er zowel les geven als bewaking doen. In die jaren had hij ook korte tijd kennis met een meisje. Na zijn intrede in het klooster is ook zij kloosterling geworden en wel bij de zusters van liefde in Sint-Truiden.

Het verhaal van zijn roeping vertelt hij zelf: “Ik was de kruisweg aan het bidden in de dorpskerk te Rosmeer. Bij de laatste statie stond het mij klaar voor de geest: Ik word bruine pater”. Het boek ‘De H. Franciscus van Assisi’ van de Deense bekeerling Jörgensen had een beslissende invloed op de stap die hij wilde zetten.

Als voorbereiding volgde hij lessen Latijn bij pastoor Arnold Kerkhofs en zette na diens dood deze lessen verder bij een leraar-minderbroeder in Rekem.

In 1925 trad hij in het klooster te Tielt, vervolledigde zijn opleiding in Rekem, Turnhout en Sint-Truiden, waar hij priester gewijd werd op 15 augustus 1931.

Op 31 augustus van dat jaar droeg hij zijn eremis op in Rosmeer, de 2de onder pastoor Husson.

Pater Landewald werd in 1932 leraar Nederlands, Frans en tekenen in het Sint-Antoniuscollege te Lokeren en van 1940 tot 1969 was hij leraar in Heusden. Ondertussen werkte hij aan een uitgave van een cursus Frans (waarin hij zich bekwaamd had). Zijn boeken ‘Je parle français’ zijn bekend geworden in de onderwijswereld. In zijn lessen wist hij zijn leerlingen ook warm te maken voor de schoonheid van de natuur. Hij deed waarnemingen, gaf rondleidingen, publiceerde veel artikels over de natuur in tijdschriften en zette zich in voor de bescherming van waardevolle gebieden.

In 1980 kreeg hij de ‘Wendelin-prijs’ voor wetenschappen op grond van zijn gepubliceerde bijdragen. Ook werd een nieuw ontdekte paddestoel naar hem genoemd.Pater Landewald was vanaf zijn jeugd Vlaams gezind en stak dit niet onder stoelen of banken.

Hij was een dichter die met zijn eigen stijl in een verstaanbare taal voor de gewone man zijn boodschap kon overbrengen. Hij dichtte vooral over de natuur, Gods mooie schepping. Zo was hij echt een ‘zoon’ van Sint Franciscus. Hij stierf op 11 mei 1998, op 96-jarige leeftijd, in het Sint-Franciscusziekenhuis in Heusden en werd daar op 16 mei begraven.

 Terug

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]